Kärlek och jul

Om jag talar både människors och änglars språk, men saknar kärlek, är jag bara ekande brons, en skrällande cymbal.

Och om jag har profetisk gåva och känner alla hemligheterna och har hela kunskapen, och om jag har all tro så att jag kan flytta berg, men saknar kärlek, är jag ingenting.

Och om jag delar ut allt jag äger och om jag låter bränna mig på bål, men saknar kärlek, har jag ingenting vunnit.


Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst.

Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont.

Den finner inte glädje i orätten men gläds med sanningen.

Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den.

Kärleken upphör aldrig. Den profetiska gåvan, den skall förgå. Tungotalet, det skall tystna. Kunskapen, den skall förgå.

Ty vår kunskap är begränsad, och den profetiska gåvan är begränsad.

Men när det fullkomliga kommer skall det begränsade förgå.


När jag var barn talade jag som ett barn, förstod som ett barn och tänkte som ett barn. Men sedan jag blev vuxen har jag lagt bort det barnsliga.

Ännu ser vi en gåtfull spegelbild; då skall vi se ansikte mot ansikte. Ännu är min kunskap begränsad; då skall den bli fullständig som Guds kunskap om mig.

Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.

Detta var kärlekens lov från korintiebrevet i bibeln. Jag tycker att den texten säger ganska mycket. Vad är kärlek egentligen. Kolla på alla dejtingsajter. Okej. Det kanske är ett bra sätt att träffa folk och speciellt för dem som inte har styrkan  nog att gå ut och ragga på krogen. Men varför ska såna sidor kosta för? Man har satt ett pris på kärleken. Betala endast 400 i månaden för att hitta kärleken. Va? NEJ! Aldrig i livet att jag betalar för något som varit gratis i miljarder år. Det är hemskt nog att vi betalar för vatten. Vad händer här näst? Ska vi behöva betala för att andas rent? Eller att ens existera? Varför måste allt vara så pengafixerat?


Jul, jul, strålande jul....
Jul ja. Den moderna julen är en gott och blandat mix av olika traditioner som tillslut blivit till en enda verklighet för oss. det är som da vincikoden. En genialisk bok men man måste som läsare inte ta allt som står där bokstavligt. Hela boken är en gott och blandat mix av olika sägner och teorier.

Jul, version 1. Jesus Kristus föds. Om vi ska fira jul på det viset så bör vi väl inte få julklapparna förrän på trettondagen och bara tre stycken? Eller? Vad vet jag? Vad har Jesus egentligen att göra med den moderna julen? Han ligger som en naken liten skitig unge i en krubba av plast som står där för att det är "juligt". Inte för att hedras. Nej. Han har blivit en dekoration och inte ihågkommen som det var tänkt att bli. Jag menar. Kom det nån änglakör på din födelsedag?

Jul, version 2. St Nicolaus. Han var en präst från turkiet som levde år 280 i en stad som hette Myra. I staden fanns en man som förlorat allt han ägde och han hade tre döttrar. På den tiden fick man betala pengar för att gifta bort sina döttrar (och tänk, det har inte förändrats). För att döttrarna inte skulle råka illa ut kastade Nicolaus in tre säckar med guld till mannen. Där av julstrumporna. Jul version två står för givmildhet och kärlek. Att ge nåt som verkligen betyder nåt. Inte köpa för att det ska köpas som det nu har utvecklats till.

Jul, version 3. Små tomtar under golvet och julbocken. Om man var snäll så kunde man på julen få en gåva från julbocken. Han är väl den som mest liknar den cocacolianska tomten som skapats för att tjänas pengar på. Och nog har coca cola lyckats alltid. JAG ÄR SÅ VANSINNIGT LESS PÅ DEN RÖDVITA FETA JÄVLA SNUBBEN ATT JAG BARA KAN SPY! HAN FINNS JU TA ME FAN ÖVERALLT! JAG HATAR COCA COLA TOMTAR! HATAR HATAR HATAR HATAR!

Själv har jag fixat 23 julklappar för 200 spänn och jag tror att för dom här 23 personerna kommer ett gott skratt och kärleken bakom att betyda mycket mer än den senaste mobilen. (dessutom är moderna mobiltelefoner byggda för att gå sönder så att dom som gör den ska tjäna på det)

Jag gillar: Kärlek, vänskap, ärlighet, öppenhet, givmildhet, delad glädje, skratt, gemenskap.

Jag hatar: Materialism, pengar, girighet, stress, oförstånd, orättvisor, tomtar, coca cola, presidenter, politiker. mm.

Så för dig som sitter och biter på naglarna över vad du ska ge moster Agda i julklapp. Ge henne en kram och erbjud sig själv att byta gardiner eller putsa hennes fönster så att hon slipper anstränga sin onda rygg. Att ge henne en timme av din tid är nog mer uppskattat än att ge henne ännu en chokladask.



.....Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.


Där bak

Det finns en baktanke med allting. Till Jul ska man baka, till midsommar, födelsedagar och diverse andra tillställningar. Och det finns en uppsjö av recept på internet och i en ännu större uppsjö av bakningsböcker. Bokförlagen tjänar multum på våran beslutsångest eftersom det finns så mycket så blir det oxå svårt att välja.
Men men. Kakor är gott och smeten ännu godare i dom flesta fall. Men för folk som inte har deg att betala smeten med? Hur går det för dem? Är det därför det kallas bakvärk för att det svider i plånboken, eller är det så att man får ont i händerna av att knåda degen för mycket?
Har för tillfället en bulle i ugnen. Underligt uttryck det där som lätt kan misstolkas och leda till nåt annat. Men det är med som dom flesta baktermer. Socker. "Du är söt som socker". Vad för socker? Farinsocker, florsocker, vaniljsocker, druvsocker, fruktsocker, mjölksocker, blodsocker?

Sen är det ju det här med att ligga i bakhåll. Varför är killar så fästa vid att ligga och lämma på en kvinnas bakdel? Saknar dom den här känslan som mammorna har när dom bakar bullar? Ja, jag vet inte.